Temayül Yoklaması

TEMAYÜL YOKLAMASI

                Sağ tarafıma bakıyorum, süt endüstrisi hakkında bilgi alıyorum. Sol tarafıma bakıyorum, sistematik bir şekilde çalışan bir politikacı görüyorum. Çıkıp bütün masaları gezmek geliyor içimden ve bunu hemen yapıyorum. Bakıyorsunuz üç kere meclise girmiş bir profesör. Hemen sohbete başlıyorum. Az sonra Türk şeker sanayisinde önemli bir isme rastlıyorum. Nişasta bazlı şekerler konusunda sohbet etmiştik. Teşkilattan yetişme birisiyle karşılaşıyorum. Ne kadar sakin ve konuşmaya hazır bir karakter. Bir müteahhit var ilerde. Onu da eskiden tanıyorum.  Çok fazla resim çekiyorum ama çok azı benim istediğim kalitede. Benim fotoğraflarımda netlik ön planda olmalı ama galiba bu fotoğraf makinesi yeteri kadar hassas değil. Hemen herkesle konuştuktan sonra oturup düşünmeye başlıyorum.

                Tamamı yüz yetmiş bir olan bu kardeşlerin yarışmasında “Ben milletvekili olmalıyım! Çünkü: ” diye başlayan kendini ifade etme seçilmeyi sağlama gerekçelerini belirli gruplara ayırmaya çalıştım:

1.       Şu kadar yıl teşkilat kademelerinde başarılı bir şekilde hizmet yürüttüm. Ödül olarak milletvekilliğini hak ettiğime inanıyorum.
2.       Dokunulmazlara dokunulabileceğini ispat ettim. Halka örnek olmuş bir insanım. Bundan sonraki çalışmalarımı mecliste yürüteceğim.
3.       Yerel yönetimlerde başarılı işler yaptım. Başbakanımızın teveccühlerine mazhar oldum. Milletvekili olabileceğimin gerekçeleri ortada!
4.       Daha önce mecliste bulundum. Bundan sonra da çalışmalarıma mecliste devam edeceğim.
5.       Konya için herkesten çok yatırım yaptım. Meclise girdikten sonra bu yatırımlar devam edecektir.
6.       Halk arasında sevilen bir insanım. Konya’da çok tanınıyorum. Konya halkını en iyi şekilde temsil edeceğime inanıyorum.
7.       Devlet dairelerinde ve yurt dışı görevlerde bulundum, iyi bir bürokratım. Konya’mızı mecliste temsil edebilecek yapıya sahibim.
8.       Çok zeki bir insanım, Mühendis olarak çeşitli görevlerde bulundum. Benim gibi zeki bir insana mecliste yer olmalı.
9.       Doktorum! Halkımın sağlığı ile yakından ilgilendim. Halkımın teveccühüne mazhar olarak meclise girebileceğimi düşünüyorum.
10.   Babam parti için çok çalışmıştır. Şu kişilerle de yakın ilişkilerim var. Meclise girmek benim hakkım!
11.   Bayanım, Meclise iki bayan girecekmiş, biri ben olmak istiyorum.
12.   Engelliyim, Başbakanımız engellilerden de mebus alacakmış. Şansımı deneyeceğim!
13.   Keşke çalışmalarımı bir kitap haline getirseymişim ama bende kalmaları daha iyi…

Mevcut milletvekilleri çıktıktan sonra yüz elli civarında  kişi bu yoklamaya girdi. Ne resimli broşür ne de kart bastırdım.  Sadece sekiz ilçe başkanına selam vermekle bu iş bu kadar oldu. Bakalım Ankara beni ne kadar tanıyor. Her şey mülakata kaldı…   Ben çok farklı bir bilim adamıyım. Yetişme açısından hiç kimseye benzemem.

Mühendisler dört yılda yetişmez. Devlet dairelerinde veya iş yerlerinde çalışarak belirli deneyimler kazansalar da bana göre hep yetersiz kalmaktadır. Deneysel olarak fizik ve kimya öğrendikten sonra İTÜ gibi bir üniversite sayesinde otuz yıla yakındır mühendislik yeteneklerimi geliştiriyorum. Yaptıklarımı ve yapabileceklerimi dinleyecek ve anlayacak birini bulmak neredeyse imkansız. İki adet bir liralık bile çok hassas tartılarda aynı olarak tartılamaz. Her mühendislik diploması olanda biri birinin aynı olmaz ki…. Bunu anlatmak zor.

Öbür yandan bu güne kadar milletvekilleri olmadığını söyleyen ilçeler için de bir ümit kaynağı olduğumu anlatabilmek isterdim. Yani oy potansiyeli yüksek mükemmel bir mühendisim. Halkın arasına karışabilen onların dertleriyle ilgilenen bir halk adamıyım. Bakalım benim şansım ne kadar!

Bu teamül yoklaması bana çok şeyler kattı. Bakalım sonucu ne olacak.

Sonuç belli oldu elbette.

Çıkacağım diyenlerin bazıları aday oldu, şans verdiklerimden bazıları aday olamadı.

Bana gelince Konya FAHRİ milletvekili olarak çalışmalara deveam edeceğim.

26 Mayıs 2001

 

               

Yorum bırakın