Boğaz Köprüsünü Kuvvetlendireceğiz

Boğaz Köprüsünü Kuvvetlendireceğiz

        Şu subaylar arasında DELİ de vardır VELİ de. Allah’ın veli kullarıyla tanıştım diyemem ama hakikaten yüreğine dünyalar sığacak askerlerle tanıştım Bunun yanı sıra bir tanesi de tam DELİ denecek cinsten. Ben bir konuyu anlatıyorum, o hemen araya girdi: “Sizin kariyeriniz nedir?” Söyledim. “Biz Profesörlerle çalışıyoruz kardeş, devletin telefonunu meşgul etme…” Asıl sen memleketin mühendisine hakaret etme

Boğaz köprüsünün Ortaköy kısmında beton parçaları düşmüş.  Televizyonlarda görmüşsünüzdür. Ardından bir inşaat profesörü çıktı: “Köprünün ayakları kuvvetlendirilmiş ama köprü iki elemandan oluşur. Ayaklar, taşıyıcı kısım. Biz taşıcı kısmı karbon elyaf ve epoksi ile güçlendireceğiz!”

Yavaş gel hocam. 1074 metre açıklıkta hiçbir halat düz bir hat oluşturamaz. Kendi ağırlığından dolayı sehim yapar. Dolayısı ile söylediğiniz malzeme taşıma için kullanılamaz.  En iyisi karayollarının köprü ile ilgili bilgilerini okuyunuz ve bir daha düşününüz. Taşıyıcı kısmı kuvvetlendirmek için kullanacağız karbon elyaf takviyeli epoksinin her mm kalınlığı 40 ton demektir. Kaç mm koyacaksın? 10 mm demek 400 araç sürekli köprüde duruyor demektir. Senin kullanacağın malzeme yük taşıyamaz ki? Sadece köprüyü zayıflatmış olursun.

Hocayla bir derdim yok ama nohut akıllı bir şeyi farketmeli: Kariyeri ne olursa olsun, “ben bilirim!” dediğim her konuda herkesi geçerim. Kurumu veya memleketi ne olursa olsun farketmez, demek büyük kuşmak olur. Aslında “parayı veren düdüğü çalar” deyip dolmuşa gelmemek lazım. İnsanları eleştirmeyi sevmem ama nohut akıllı bir rap rap kendini adam sanırsa haddini de bildirmek lazım, demeyeceğim.

Eğer her halukarda boğaz köprüsünün tabliyesi güçlendirilecekse bu konuyu epey çalıştım ama bir seminer hazırlamadan burada yazmayacağım.

Eğer dökülen betonları engellemek istiyorsanız o zaman kompozit malzemelerden faydalanmak mümkün ama asma tabliyeye dokunmanıza gerek yok.

17 kasım 2011 KMPAŞA

Kaynak: http://www.kgm.gov.tr/SiteCollectionDocuments/KGMdocuments/Bolgeler/17Bolge/BogaziciKoprusuProjeBilgileri.pdf

Yorum bırakın